piątek, 26 sierpnia 2011

Duszona sola w sosie śmietanowo-winnym z rukolą i pomidorami

Ale tym razem inaczej niż Wam pewnie przyszło do głowy - po polsku, w wysokoprocentowym trunku... ;D
Tym razem rybka będzie pływać w białym winie, z dodatkiem rukoli i słodkich pomidorów. A do tego przepyszne, chrupiące, aromatyczne cząstki ziemniaków.
Zdecydowanie jest to ostanio mój faworyt. Idealny na letni obiad, delikatny i lekkostrawny. ;)))




Duszona sola z rukolą i pomidorami, podawana z aromatycznymi ziemniaczkami (składniki dla 4 osób)
Ryba:
4 filety z soli lub innej białej ryby
4 duże pomidory
4 duże szalotki
1 opakowanie rukoli
100ml białego wytrawnego wina
2 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki oliwy z oliwek
gruboziarnista sól
biały pieprz
przyprawa do ryb
Ziemniaki:
4 duże ziemniaki
1 główka czosnku
2 cytryny
listki z 3 gałązek rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
gruboziarnista sól


Ziemniaki umyć i pokroić w ósemki. Cytryny sparzyć i pokroić w ósemki. Czosnek podzielić na ząbki i obrać. Pokrojone ziemniaki wrzucić do blachy do pieczenia ciasta, dodać cząstki cytryny, obrane ząbki czosnku i posiekany rozmaryn. Zalać oliwą i posolić. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 40 minut, aż ziemniaczki będą miękkie w środku, a na wierzchu zrumienione i chrupiące.
W międzyczasie przygotować rybę.
Szalotkę obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, usunąć gniazda nasienne i pestki, miąższ pokroić w dużą kostkę. Rukolę umyć i oberwać ogonki. Rybę umyć, osuszyć i posypać przyprawą.
Na duuuuuuużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szalotki, smażyć aż się zeszklą. Dodać pokrojone pomidory i podsmażyć, aż się lekko podduszą. Dodać wino i rukolę. Dusić przez chwilkę, aż rukola zmięknie. Na koniec dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na gotowym sosie ułożyć filety z soli, przykryć i dusić jeszcze 10 minut.
Podawać natychmiast, razem z ziemniaczkami! PYYYYYYYYYYYYYYYCHA!!!!!!!!!!!!! ;D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz