środa, 3 sierpnia 2011

Tagliatelle z cukinią, pomidorami i orzeszkami piniowymi

Dzisiaj coś w sam raz na lato. Danie, można by rzec, typowo kobiece - bez ciężkich, smażonych mięs, delikatne i lekkostrawne. Sezon na cukinie rozpoczęty, a pachnące słońcem pomidory są wreszcie słodkie i mięsiste. Do tego młody czosnek, białe wino i orzeszki pinii i mamy przepyszny, prosty obiad. Smakuje zarówno samo, jak i jako dodatek, jeśli ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. ;)))




Makaron z cukinią i pomidorami (składniki na 4 porcje)
300 g makaronu tagliatelle lub bucatini
1 średnia cukinia (ok. 500g)
5 niedużych pomidorów
3 ząbki czosnku
150ml białego wytrawnego wina
1 łyżka serka almette śmietankowego
garść orzeszków piniowych
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
parmezan w kawałku
świeża bazylia do przybrania


Cukinię umyć, odkroić końcówki, przekroić wzdłuż na pół, łyżką usunąć pestki. Połówki cukinii pokroić na cienkie paski.
Pomidory lekko naciąć, sparzyć przez 10 sekund we wrzątku i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w spore kawałki.
Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe, przełożyć na talerzyk.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dadać drobno posiekany czosnek, chwileczkę podsmażyć, żeby uwolnić aromat, ale nie przypalić. Dodać paski cukinii, smażyć 10 minut, żeby cukinia zmiękła. Dodać pomidory, orzeszki piniowe i wino. Dusić przez kolejne 5 minut. Na koniec dodać serek almette, dokładnie wymieszać, żeby serek się rozpuścił. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al dente, z dodatkiem łyżki oliwy, odcedzić.
Na patelnię z sosem wrzucić gorący makaron i dokładnie wymieszać.
Parmezan pokroić nożem do obierania warzyw na cienkie płatki.
Makaron wyłożyć na talerze, posypać płatkami parmezanu i przybrać listkami bazylii. 


SMACZNEGO!!! ;)))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz