środa, 14 września 2011

Tarta kokosowa z mango i gorąca tarta czekoladowa z bezą

No, wakacje się skończyły i najwyższy czas wziąć się do roboty... ;)))
Trzy lata temu, w sierpniu, u jednej z moich przyjaciółek spotkała się grupa fantastycznych kobiet aby poplotkować, zjeść coś pysznego, napić się czegoś dobrego i obejrzeć film "Karmel".  Skończyło się na wspólnym oglądaniu "Lejdis". ;D Od tamtego czasu powstała tradycja. Co roku, w sierpniu, spotykamy się aby uczcić to pierwsze spotkanie. Skład się nam trochę zmienił, ale od dwóch lat jest już stały. :D To, co się nie uległo zmianie i towarzyszy nam przy każdej "rocznicy" to pyszne jedzenie, wino i film "Lejdis". ;D
W tym roku poprosiłam mamę, aby na spotkanie użyczyła nam swojego ogródka. :) Każda z Lejdis przywiozła oczywiście coś przepysznego. Ja tym razem, wyjątkowo, zdecydowałam się na przygotowanie czegoś na słodko. I tak powstały dwie tarty. Jedna - kokosowa z nutką egzotycznego mango. Druga - serwowana na gorąco, ukrywająca pod chrupiącą bezą płynną czekoladę. Mniam... :)))




Kruche ciasto (przepis wspólny dla obu tart)
250g mąki pszennej
65g drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
150g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
1 duże jajko
2 płaskie łyżki śmietany kremówki


Mąkę, cukier i sól wsypać do dużej miski (żeby było łatwo wyrabiać). Dodać rozdrobnione masło i całość siekać nożem, aż wszystkie składniki będą przypominać pokruszony chleb.
Do produktów sypkich wbić jajko, dodać śmietanę, przemieszać drewnianą łyżką, aby wchłonęły część mąki i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto ułożyć na folii spożywczej, rozgnieść na placek o średnicy około 20cm i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na około 60 minut.
Formę do tart natłuścić i wysypać bułką tartą lub mąką krupczatką.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć z folii, oprószyć mąką z obu stron, ułożyć na nowym kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować na grubość 3 mm i około 33cm średnicy. Podczas wałkowania unosić od czasu do czasu folię i podsypywać mąką, żeby ciasto się nie przykleiło.
Z rozwałkowanego ciasta zdjąć górną warstwę folii, ciasto nawinąć na oprószony mąką wałek. Ciasto przenieść nad blachę, zrolować z wałka i docisnąć palcami do brzegów i dna formy.
Ciasto w formie przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami fasoli (powinny sięgać na wysokość boków tarty). Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190*C i piec jeszcze 5-10 minut. Po tym czasie zdjąć z ciasta folię aluminiową z fasolą i piec ciasto jeszcze 5-10 minut, do uzyskania lekko złocistego koloru.
Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na czas przygotowania nadzienia.




Tarta kokosowa z mango
4 duże jajka
375g drobnego cukru
250g mascarpone
180ml mleka kokosowego
300g wiórków kokosowych
2 świeże owoce mango, pokrojone wzdłuż na plasterki


Jajka utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodać serek mascarpone, mleczko kokosowe i wiórki. Wymieszać łyżką. Gotowy krem przełożyć na upieczony spód. Pokrojone plastry mango ułożyć na masie jak na zdjęciu powyżej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut, aż masa uzyska piękny, złoty kolor.
Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić do temperatury pokojowej a następnie włożyć do lodówki na minimum godzinę.




Tarta czekoladowa z bezą
200g ciemnej czekolady
90ml śmietany kremówki
łyżeczka olejku waniliowego
90g miękkiego masła
250g cukru
5 żółtek 
4 białka 
100g mielonych migdałów


Czekoladę połamać, wymieszać ze śmietaną i olejkiem waniliowym, stopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Masło utrzeć do białości ze 100g cukru. Cały czas ubijając, dodać po kolei żółtka i przestudzoną czekoladę. Dosypać migdały i dokładnie wymieszać.
Gotowy krem przełożyć łyżką na upieczony spód. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez 10 minut.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać pozostały cukier - piana powinna być lśniąca i sztywna.
Pianę z białek wylać na ciasto i piec jeszcze przez 5 minut w 180*C. Następnie temperaturę zmniejszyć do 130*C i piec przez kolejne 20 minut.
Tartę podawać na ciepło. 


SMACZNEGO!!! ;D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz