środa, 14 września 2011

Grecki obiad (kleftiko, choriatki i tzatziki)

Niedawno wróciłam z wakacji, które spędziłam z grupą przyjaciół w Chorwacji. Jako kucharka z zamiłowania, zobowiązałam się przygotowywać obiady dla całej grupy. A grupa do tych obiadów nie była mała - 11 osób dorosłych i 5 dzieci. :)))
Którejś nocy przyśniło mi się danie z ciasta filo i mięsa mielonego (tak, wiem, to nie jest normalne). :))) Rano po przebudzeniu, wpisałam w google "ciasto filo z mięsem" i wyskoczyło "Kleftiko". W ten sposób powstał pomysł na obiad po grecku. :))) W skład obiadu wchodziło właśnie kleftiko, choriatiki (czyli nasza sałatka grecka) i tzatziki.




Obiad po grecku (składniki dla 4 osób)
Kleftiko
600g mielonej cielęciny (w oryginalnym przepisie jest jagnięcina krojona w kostkę)
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 duża cebula
garść fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
4 plastry fety
1 duży pomidor bez skóry
sok z 1/2 cytryny
50ml białego wina
oliwa z oliwek
2 łyżki przyprawy do kuchni greckiej Kamis
8 kwadratów ciasta filo 40x40cm
4 łyżki masła
Choriatiki wg. BiBi
pół sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
2 pomidory
1 długi ogórek
1 mała czerwona cebula
1 czerwona papryka
mały słoiczek drylowanych zielonych oliwek
200g fety
oliwa z oliwek
biały ocet winny 
1 czubata łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Tzatziki
1 duży jogurt bałkański
1 długi ogórek
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Tzatziki
Jogurt bałkański przełożyć do miseczki. Ogórka obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok i wrzucić do jogurtu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania kleftiko, aby jogurt "przegryzł" się z czosnkiem.
Kleftiko
Ciasto filo rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Mięso włożyć do miski, posypać przyprawą do kuchni greckiej Kamis, dodać wino, sok z cytryny i 2 łyżki oliwy.Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (może być nawet do następnego dnia).
Marchewki pokroić wzdłuż na pół, a następnie w "plasterki". Z fasolki szparagowej poodcinać końce. Fasolkę umyć i pokroić w 2cm kawałki. Marchewkę i fasolkę blanszować przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej przez 10 minut marchewkę z fasolką. Warzywa zdjąć z patelni i odstawić do ostudzenia.
Na tej samej patelni rozgrzać ponownie oliwę, wrzucić mięso i smażyć chwilę, aż zbrązowieje. Dodać posiekany drobno czosnek, posolić do smaku, odstawić.
Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i usmażyć na patelni w bardzo gorącym oleju przez 3-4 minuty. Osączyć z oleju, odstawić.
Pomidora pokroić w grube plastry.
Masło stopić w garnuszku, odstawić.
Na każdą sakiewkę będą potrzebne dwa płaty filo. Na blacie położyć pierwszy płat filo, posmarować stopionym masłem, na nim położyć drugi płat filo (przekręcony jakby o 45* w stosunku do pierwszego) i też posmarować go stopionym masłem. Na środku położyć 1/4 mięsa, ziemniaków i marchewki z fasolką. Na górze położyć plaster pomidora i pokruszony 1 plaster fety. Brzegi ciasta polączyć i skręcić tak, aby utworzyły sakiewkę. Całość posmarować stopionym masłem.
Piekarnik rozgrzać do 200*C. Gotowe sakiewki ustawić na natłuszczonej blaszce i wstawić do piekarnika. Piec około 60 minut. Sakiewki powinny się pięknie zrumienić. Podawać na gorąco, od razu po upieczeniu.
Sałatka grecka
Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na duże kawałki. Pomidora pokroić w grubą kostkę. Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w grubsze "plasterki". Z papryki usunąć pestki i pokroić ją w grubą kostkę. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a te pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wrzucić do dużej miski, dodać oliwki i dokładnie wymieszać. 
Oliwę wymieszać z octem winnym w stosunku 1:1, dodać musztardę, miód, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Tuż przed podaniem na stół sałatkę zalać sosem, dokładnie wymieszać i rozłożyć do salaterek (ja, z braku zastawy, serwowałam sałatkę na jednym talerzu z kleftiko). Na wierzchu położyć plaster fety.
Upieczone kleftiko wyjąć na talerz, obok nałożyć porcję tzatziki. Serwować z sałatką choriatiki.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz