wtorek, 25 października 2011

Zupa-krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

Uwielbiam dynię pod każdą postacią. Czy to jest dynia marynowana, czy ciasto dyniowe, czy zupa dyniowa czy nawet zwykle pure z dyni z masełkiem. :)
Zbliża się Halloween i pewnie część z Was będzie wydrążać dynie, żeby zrobić z nich "przerażające" świeczniki. :) No i tu się zawsze pojawia problem - co zrobić z miąższem? Ja proponuję część udusić, zmiksować i zawekować (będzie na zimę jak znalazł), a z reszty zrobić zupę dyniową. Ale nie taką zwykłą - rosołek, pure dyniowe i gotowe. O nie, nie, to by było za łatwe. :) Nie oznacza to wcale, że zupa, którą Wam dziś przedstawię będzie trudna. Będzie tylko wymagać większej ilości składników. ;))) Jest prosta w wykonaniu, pięknie wygląda, a do tego super rozgrzewa. Ze względu na swój piękny słoneczny kolor i wlaściwośći "grzewcze" jest wprost idealna na zimne, szare i mokre dni. :)



Zupa-krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą (składniki dla 4 osób)
1/4 obranej i oczyszczonej dyni
1 obrana marchew
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
400ml bulionu warzywnego
200ml mleka kokosowego
100ml białego wytrawnego wina
100ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek
2 łyżki prażonych pestek dyni
kilka gałązek świeżej kolendry
łyżka oleju z pestek dyni
mielony kardamon
mielone curry
mielony imbir
sól i czarny pieprz do smaku

Dynię i marchew pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą połączoną z masłem, chwilę podsmażyć i dodać posiekany czosnek. Całość zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem oraz sokiem pomarańczowym i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawić solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem i pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito. Gorącą zupę przelać do bulionówek, pospać posiekaną kolendrą i pestkami dyni, skropić olejem z pestek dyni. 

Smacznego! :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz