środa, 26 października 2011

Zielone curry z kurczaka

Dzisiaj powrót do mojej ulubionej kuchni, czyli kuchni tajskiej. Za oknem brzydko i ponuro, aż się nie chce z domu wychodzić. Idealny moment na szaleństwa kulinarne. A kuchnia tajska jest wprost stworzona na taką pogodę. Egzotyczne przyprawy smakiem i aromatem przypominają o minionych wakacjach. Pasta curry rozgrzewa, gdy na zewnątrz zimno i mokro. A mleczko kokosowe przywodzi na myśl drinki z palemką... ;)
Wystarczy położyć się na sofie z talerzem pysznego curry, włączyć płytę z szumem morza, zamknąć oczy, uruchomić wyobraźnię i można się poczuć prawie jak na egzotycznej wyspie... ;D



Zielone curry z kurczaka z groszkiem cukrowym, czerwoną papryką, pędami bambusa i mango (składniki dla 4 osób)
1 pierś z kurczaka
pół opakowania groszku cukrowego
1 czerwona słodka papryka
1 puszka pędów bambusa w plastrach
1 średnio dojrzałe mango
5 szalotek
3 łyżki oleju 
1 płaska łyżka zielonej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego
1 puszka śmietanki kokosowej
2 trawy cytrynowe
7 liści limonki kaffir
korzeń galangalu (około 5cm)
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
skórka i sok z 1 limonki
pęczek kolendry
2 szklanki ryżu jaśminowego
sól

Ryż wrzucić do garnka, zalać 3 szklankami zimnej wody (na 1 porcję ryżu - 1,5 porcji wody), posolić i na dużym ogniu szybko doprowadzić do wrzenia (bez przykrycia). Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić, nie odkrywając, przez 15 mniut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10 minut (nadal nie odkrywając).
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać posiekane szalotki, chwilę podsmażyć. Dodać  pastę curry, smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, smażyć aż mięso ze wszystkich stron będzie lekko rumiane. Dolać mleczko i śmietankę kokosową, dokładnie wymieszać. Groszek cukrowy poprzekrajać na pół. Trawę cytrynową rozgnieść, żeby uwolnić aromat. Galangal obrać i pokroić w plasterki. Do woka wrzucić groszek cukrowy, pędy bambusa, liście limonki kaffir, trawę cytrynową i galangal. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć trawę cytrynową, liście limonki kaffir i plastry galangalu. Dodać pokrojone w kostkę mango, sos rybny, cukier brązowy oraz skórkę i sok z limonki. Dusić jeszcze 5 minut. Na koniec posypać posiekaną świeżą kolendrą.
Podawać z ryżem jaśminowym.

Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz