środa, 14 marca 2012

Deser budyniowy z figami duszonymi w winie

Uffff, trochę czasu minęło od ostatniego wpisu... Jakoś za każdym razem, jak już już maiłam zasiąść do komputera, coś (a głównie mały ktoś) odwracało moją uwagę. :)
Za to nazbierało się trochę zdjęć i przepisów. :D
Dzisiaj deser, który wymyśliłam naprędce na ostatnich wakacjach. Obok naszego apartamenu rosło drzewo figowe i akurat był sezon na figi. Deser bardzo prosty i bardzo pyszny! Jak widać na załączonym obrazku, smakował nie tylko ludziom... :)



Budyniowy deser z winnymi figami (składniki dla 4 osób)
1 opakowanie ciasteczek Amaretti
1 budyń waniliowy bez cukru
1-2 łyżki cukru
0,5 l mleka
12 świeżych fig
150ml czerwonego wytrawnego wina
4 łyżki jasnego miodu
1 czubata łyżeczka cynamonu


Przygotować 4 niskie szklanki (najlepiej takie, jak do whisky).
Na patelnię wlać wino, zagotować, dodać miód i cynamon. Gotować na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje i trochę zgęstnieje. Figi umyć i pokroić na ćwiartki, dodać do wina z miodem, gotować około 5-7 minut, aż figi wchłoną płyn i lekko się rozpadną.
Budyń przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu. Odstawić, żeby lekko przestygł.
Pokruszyć ciasteczka Amaretti na grube kawałki.
Na dno każdej szklanki wsypać porcję ciasteczek, na to wyłożyć porcję budyniu, a na wierzch uduszone figi.
Przepyszne zarówno na ciepło, od razu po przygotowaniu, jak i po schłodzeniu w lodówce. :)


Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz