niedziela, 10 lutego 2013

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Tym razem ulubione danie mojej mamy. :) Jest to przepis, który powstał metodą prób i błędów. Pierwsze lasagne ledwie nadawały się do zjedzenia, albo za rzadkie, albo za suche... Ale wreszcie się udało i powstał przepis idealny... ;)
Owszem, jest to danie dość pracochłonne, ale naprawdę warte każdej minuty spędzonej w kuchni. :)
I ostrzegam, nie jest to danie dla odchudzających się... Ale raz na jakiś czas każdy może zgrzeszyć... ;D



Lasagne mięsno-szpinakowe (składniki na 8 porcji)

Sos mięsny:
750g mielonego mięsa wołowego
10 średnich pieczarek
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
0,5l przecieru pomidorowego
puszka pomidorów krojonych bez skórki
bazylia
oregano
sól
pieprz cayenne
2 łyżki oleju
2 czubate łyżeczki masła
pół szklanki mleka
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

Sos szpinakowy:
2 opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1 serek homogenizowany naturalny, najlepiej Bieluch
1 opakowanie tartego parmezanu
1 duży ząbek czosnku
gałka muszkatołowa 

Sos beszamelowy:
50g masła
pół szklanki mąki
0,5l mleka
sól 
pieprz
gałka muszkatołowa

Ponadto:
opakowanie blatów do lasagne
40dag startego sera żółtego

Sos mięsny:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżeczkę masła. Na rozgrzane tłuszcze wrzucić mięso. Smażyć do zrumienienia. Na patelnię z mięsem wlać mleko. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż całe mleko się wchłonie. Wlać czerwone wino i znowu smażyć, aż całe wino się wchłonie. Mięso przerzucić do garnka. Na czystej patelni rozgrzać pozostałe olej i masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć chwilę, aż się zeszkli, dodać umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć, aż pieczarki odparują i zaczną wydzielać przyjemny aromat. Cebulę z pieczarkami przerzucić do garnka z mięsem. Wlać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne, bazylią i oregano. Dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Odstawić.

Sos szpinakowy:
Szpinak rozmrozić. Dodać serek homogenizowany, parmezan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową (około 1/4 gałki). Chwilę podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić.

Sos beszamelowy:
Masło rozpuścić w wysokim rondelku. Na rozgrzane, lekko zrumienione masło stopniowo wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Po dodaniu całej mąki w garnuszku powinna powstać bardzo gęsta papka. Następnie partiami dodawać mleko (każdą partię dokładnie wmieszać w papkę). Ważne jest, żeby cały czas mieszać, bo inaczej powstaną grudki. Gdy zrobi się konsystencja gęstego ciasta, dodać całe mleko i energicznie rozmieszać. Nie przerywając mieszania, sos doprowadzić do wrzenia, gotować aż zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany (jeśli będzie za gęsty można dodać jeszcze trochę mleka). Zestawić z ognia, doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową (około 1/4 gałki). Odstawić.

Przygotowanie lasagne:
Piekarnik rozgrzać do 180*C. 
Na dno prostokątnej blaszki wylać trochę sosu beszamelowego (tak aby przykryć całe dno).
Ułożyć surowe blaty do lasagne, tak aby na siebie nie zachodziły, ale żeby też nie było przerw. Na blaty znowu wylać sos beszamelowy, dokładnie je pokrywając. Na to wyłożyć połowę sosu mięsnego. Na mięso znowu idą blaty lasagne i sos beszamelowy. Następnie wyłożyć połowę sosy szpinakowego i znowu blaty. I tak do wyczerpania składników. Powinno to wyglądać tak: beszamel - blaty - beszamel - mięso - blaty - beszamel - szpinak - blaty - beszamel - mięso - blaty - beszamel - szpinak - blaty - beszamel. Wierzch dokładnie posypać startym serem żółtym.
Blachę z lasagne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę.

Idealnie pasuje do tego sałata lodowa z pomidorkami koktajlowymi, płatkami parmezanu i sosem z cytryny i oliwy.

Smacznego! :D




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz