niedziela, 24 lutego 2013

Risotto z krewetkami i cukinią

Długo zbierałam się do zrobienia pierwszego risotto. A bo pracochłonne, a bo trudne, a bo wyjdzie albo i nie... Ale w  końcu się odważyłam. I bardzo się z tego cieszę! Wyszło kremowe, idealne i przepyszne! :D


Risotto z krewetkami i cukinią (składniki na 4 porcje)
2 szklanki ryżu arborio
20 surowych, obranych krewetek 31/40 (mrożonych)
2 małe cukinie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy do smażenia
1l bulionu warzywnego
1 kieliszek białego wytrawnego wina
3 łyżki masła
parmezan

Krewetki rozmrozić, poobrywać ogonki.
Bulion postawić w rondelku na małym gazie, żeby cały czas był gorący.
Na patelni rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodać ryż i mieszać przez chwilę, aż będzie szklisty. Dodać pokrojoną w cienkie paski cukinię. Wymieszać. Wlać wino, a gdy całe się wchłonie, dodać 0,5 szklanki gorącego bulionu. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy tylko ryż wchłonie cały bulion, wlać kolejną porcję. Powtarzać proces dolewania bulionu, aż ryż będzie gotowy (miękki, szklisty na zewnątrz, al dente w środku). Cały proces, od wlania pierwszej porcji bulionu trwa około 18-20 minut.
Na osobnej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Wrzucić krewetki, smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu (tylko do zaróżowienia się krewetek). Zdjąć z ognia.
Gdy ryż wchłonie ostatnią porcję bulionu, dorzucić do niego krewetki i gotować jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając.
Na koniec wrzucić ostatnią łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Dzięki temu risotto nabierze fantastycznej, maślanej konsystencji.
Gotowe risotto wyłożyć na podgrzane talerze, posypać płatkami świeżo startego parmezanu i od razu podawać. 

Na zdjęciu powyżej risotto jest podane na chipsach z bakłażana:
Bakłażana pokroić w cieniutkie plasterki, posolić i odstawić, żeby puścił sok (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Opłukać bakłażana pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku i natrzeć oliwą. Piekarnik ustawić na opcję grill, temperatura 250*C. Plasterki bakłażana ułożyć na ruszcie piekarnika i grillować kilka minut, aż nabiorą złotego koloru i zrobią się chrupiące. 

Smacznego! ;D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz