sobota, 23 lipca 2011

Tajskie spring rolls'y z mango i krewetkami

Pierwszy przepis na specjalne życzenie... :) Jedna z moich ukochanych Lejdis, Aya, poprosiła o przepis na spring rolls'y z krewetkami i mango, a ja niczego jej nie potrafię odmówić... ;D
Uwielbiam kuchnię południowej azji, cudowne połączenie smaków: słodkiego, kwaśnego i ostrego. Kuchnia tajska zdecydowanie należy do moich faworytów. Orzeźwiający smak trawy cytrynowej, galangalu i liści limonki Kaffir, lekko słodki smak mleczka kokosowego, łagodzący piekielną ostrość pasty curry, a do tego cudowna woń kolendry... No i oczywiście aromatyczny ryż jaśminowy... Mmmmmniammmm, mogłabym to jeść codziennie... :) Ale nie tylko dania gorące są przepyszne. Przystawki też są fantastyczne, czego przykładem są poniższe rożki... :) Delikatne, lekko słodkie, orzeźwiające, a do nich wyrazisty, kwaśny sos na bazie sosu rybnego... :)




Rożki z mango i krewetkami (składniki na 24 sztuki)
Spring rolls'y:
12 mrożonych, surowych, obranych krewetek z ogonami (rozmiar 26/30)
10 dag makaronu ryżowego
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
12 płatów papieru ryżowego
świeże listki kolendry
świeże listki mięty
1 ogórek (obrany, oczyszczony z nasion i pokrojony w słomkę długości 5cm)
szczypiorek z 3 cebulek dymek (pokrojony na kawałki długości 5cm)

1 dojrzałe duże mango (obrane i pokrojone w słomkę długości 5 cm)
przyprawa Nanami Togarashi (ewentualnie sproszkowane chilli)
Sos:
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
2 łyżki przegotowanej, ciepłej wody
 
2,5 łyżeczki brązowego cukru 


Sos: do miseczki wlać sos rybny, sok z limonki i wodę, dodać cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, aż cały cukier się rozpuści. Odstawić.
Rożki: krewetki rozmrozić i oderwać im ogonki. W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzątku wrzucić krewetki. Zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i wrzucić na 2 minuty do miseczki z lodem. Osączyć i osuszyć. Każdą krewetkę przekroić wzdłuż na pół i lekko rozpłaszczyć dłonią.
Makaron włożyć do wrzącej wody i gotować 3 minuty. Odcedzić, opłukać pod zimną, bieżącą wodą i dokładnie osączyć. Ocet ryżowy połączyć z cukrem i solą, wymieszać dokładnie, aż cukier się rozpuści. Zalewę wlać do makaronu, wymieszać. 
Płaską patelnię (ja używam takiej do naleśników) napełnić gorącą wodą. Kolejno wkładać płaty papieru ryżowego, wyjmować od razu, jak staną się giętkie (trwa to około 30 sekund). Przełożyć na papierowy ręcznik i osączyć z wody. Każdy płat przekroić na pół. Na każdym kawałku ułożyć (prostopadle do prostej krawędzi) połówkę krewetki, trochę makaronu, po kilka listków mięty i kolendry, przycięte łodyżki szczypiorku, kawałki mango i ogórka. Posypać przyprawą Nanami Togarashi. Zaokrąglony bok zawinąć, formując kieszonkę. Całość zwinąć w zgrabny rożek. 
Podawać z sosem.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz: