wtorek, 18 marca 2014

Kulinarna podróż dookoła Świata, odc. 4 - Karaiby

Za oknem szaleje wściekła wichura i chyba każdemu, albo niemal każdemu, marzą się teraz palmy, słońce i bielutki piasek... :) Nie każdy może sobie na takie lenistwo pozwolić, więc spróbuję Was chociaż trochę do tych marzeń przybliżyć. 
Dzisiaj kuchnia karaibska. :D
Kuchnia karaibska jest bardzo różnorodna. Wynika to po części z historii, w której swoje ślady odcisnęli Portugalczycy, Hiszpanie, Holendrzy, Anglicy i Francuzi. Nie można zapomnieć także o ludności tubylczej, Arawakach oraz Karaibach. Z ciekawostek, to właśnie Arawakom zawdzięczamy grill. :) Na Karaibach dary morza nie są rarytasem tylko dla wybranych. Ryby, które występują tu w ogromnej ilości, są wręcz traktowane jako jedzenie biedaków. Tutejsza kuchnia słynie nie tylko z owoców morza, ale także z bogactwa cytrusów i innych egzotycznych owoców. Owoce są bardzo często podstawą przeróżnych sosów, których nie może zabraknąć na karaibskim stole. Zadziwia w nich różnorodność przypraw, których używa się w zaskakujących mieszankach. Mieszkańcy Karaibów są miłośnikami diabelsko ostrych papryczek chili, co czuć w niemal każdym daniu... ;) Wyspy są też oczywiście ojczyzną rumu, który na każdej z nich różni się lekko aromatem i smakiem. Sztandarowy drink "Cuba Libre" łączy w sobie rum z colą, cytryną i lodem. Ten wysokoprocentowy alkohol jest także podstawą pysznych likierów i kolorowych koktajli.
A wszystko przy rytmach gorącej salsy... ;D


Ciasteczka krabowe Fidela Castro (składniki na około 30 ciasteczek)


Ciasteczka:
80 dag mięsa z krabów
1 jajko
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 papryczka chili
sól
grubo zmielona bułka tarta 
olej do smażenia

Sos limonkowy:
1 limonka
125ml soku z limonki
125ml wody
100g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Ciasteczka:
Papryczkę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i drobno posiekać.
Mięso z krabów drobno pokroić, dodać posiekaną kolendrę i jajko. Dodać papryczkę chili, posolić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w bułce tartej, lekko spłaszczyć ręką. Na patelni rozgrzać olej, smażyć ciasteczka z obu stron na złoty kolor. Podawać natychmiast z sosem limonkowym.

Sos limonkowy:
Limonkę obrać, usunąć gorzkie białe błonki, skórkę pociąć na cienkie paski.
W małym rondelku wymieszać cukier z wodą, dodać skórkę z limonki, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać sok z limonki i mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i gotować kolejne 3 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia.


Callaloo (składniki na 4 porcje)


150g okry
300g liści szpinaku (bez ogonków)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżych liści tymianku
30g masła
500ml bulionu z kurczaka
250ml mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
200g surowego mięsa kraba
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Masło rozpuścić w dużym garnku, dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć do lekkiego zrumienienia.
Okrę umyć i pokroić na kawałki. Okrę i tymianek dodać do garnka z cebulą i czosnkiem, dusić na wolnym ogniu przez 5 minut, co pewien czas mieszając. Dodać szpinak i dusić jeszcze kilka minut, mieszając, aż liście szpinaku zwiotczeją.
Do garnka dolać bulion i mleczko kokosowe, dodać sól o pieprz, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Całość zmiksować.
Dodać mięso z kraba i sos chili, dusić na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zupę rozlać do miseczek, podawać posypaną szczypiorkiem.


Mięsne curry z soczewicą (składniki na 4 porcje)


1kg wołowiny lub cielęciny na gulasz 
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka curry w proszku
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
50g masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia czerwona papryka
400g pomidorów z puszki
2 szklanki bulionu wołowego/cielęcego
250g brązowej soczewicy
125ml mleczka kokosowego

Mięso okroić z tłuszczu i pokroić w grubą kostkę.
W małej misce wymieszać mąkę, sól, pieprz, chili i curry. 
W dużym garnku z grubym dnem rozpuścić masło, usmażyć mięso, przełożyć na talerz, odstawić.
Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w małą kostkę. W tym samym garnku, w którym smażyło się mięso, usmażyć cebulę, czosnek i paprykę. Dodać mieszankę curry, wymieszać i dusić 1 minutę, cały czas mieszając.
Wlać bulion i mleczko kokosowe, wymieszać. Dodać grubo pokrojone pomidory wraz z zalewą,  opłukaną i odcedzoną soczewicę oraz mięso. Wymieszać, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godzinę lub aż mięso będzie miękkie. Podawać gorące, przybrane listkami kolendry.


Lody kokosowe z gorącym karmelizowanym ananasem (składniki na 4 porcje)


3 żółtka jaj
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki drobnego cukru
2 szklanki mleczka kokosowego
1/4 szklanki chudej słodkiej śmietanki
1 łyżka curacao
1 świeży ananas
3/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki masła

Żółtka ubić w średniej misce, dodać mąkę kukurydzianą i cukier, mieszać do chwili, aż masa zgęstnieje.
Mleczko kokosowe podgrzać (nie gotować), wlać do masy jajecznej i delikatnie ubić. Masę przelać do garnka i gotować bez przykrycia, stale mieszając, aż stanie się kremowa i zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietankę ubić z curacao, dodać do schłodzonej masy, wszystko dokładnie wymieszać i przelać do plastikowej foremki. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Po 2 godzinach masę wyjąć, przełożyć do miski i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji (nie dopuścić roztopienia masy!). Znów przełożyć do plastikowej formy i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ubijanie i schładzanie powtarzać do momentu, aż lody będą twarde.
Ananasa obrać, wykroić głąb, pokroić w plastry, a następnie w kawałki, wrzucić do miski, posypać brązowym cukrem, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ananasa, smażyć na średnim ogniu, aż cukier się stopi i zacznie obklejać kawałki ananasa jak karmel.
Kawałki ananasa przełożyć do czterech pucharków, na ananasie ułożyć porcje lodów i podawać natychmiast.

SMACZNEGO! :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz