wtorek, 17 września 2013

Kulinarna podróż dookoła Świata, odc.2 - Chiny

Kolejna kolacja przeniosła nas do Państwa Środka. :) Kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana, zarówno pod względem składników, jak i pod względem sposobu przygotowywania dań. Na północy (kuchnia pekińska) większości posiłków towarzyszą makarony oraz pierożki i bułeczki przygotowywane na parze, a dania z ryżu należą do rzadkości. Dzięki wpływom mongolskim mięso jest tu najczęściej grillowane lub duszone. Kuchnia południowych Chin (kuchnia kantońska), najbardziej znana na Zachodzie, używa głównie ryżu, a dania są smażone szybko na woku. Słynie też ona z dim sum - różnorodnych, lekkich przekąsek. Kuchnia wschodnich Chin to, znana z najlepszego sosu sojowego, kuchnia fukieńska oraz kuchnia szanghajska, charakteryzująca się słodkim smakiem. Na zachodzie natomiast (kuchnia syczuańska) dania są bardzo pikantne, dzięki zastosowaniu czerwonych papryczek i syczuańskiego pieprzu. W prowincjach centralnych najbardziej popularna jest kuchnia hunańska - pikantna, aromatyczna i bardzo kolorowa. Jej wyjątkowość polega także na tym, że zmienia się adekwatnie do pór roku.
To co jeszcze ciekawe w kuchni chińskiej, a właściwie już w samym procesie spożywania, to to, że nie warto się tam przejmować schludnością jedzenia. :) Im bardziej nabrudzimy naokoło naszego talerza, tym wyraźniejszy jest to znak, że nam smakowało. Przy nauce jedzenia pałeczkami jest to bardzo przydatna zasada... ;D


Smażone Gow gee z sosem chili (składniki na około 40 sztuk)



Gow gee:

5 suszonych grzybów shiitake
250g mielonej wieprzowiny
4 dymki, drobno posiekane
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżeczka świeżego imbiru, startego
150g kapusty bok choy, poszatkowanej
1 łyżka wytrawnego sherry
1 łyżka sosu hoisin
40 kółek z ciasta na pierożki gow gee
1 jajko, roztrzepane
olej roślinny do smażenia

Sos chili:

2 łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki cukru

Składniki na sos chili wymieszać w miseczce, odstawić.

Grzyby włożyć do żaroodpornej miseczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić, usunąć trzony, a kapelusze pokroić na cienkie paseczki. W średniej misce wymieszać wieprzowinę, grzyby, dymkę, czosnek, imbir, kapustę bok choy, sherry i sos hoisin.
Na środek każdego kółka ciasta nałożyć czubatą łyżeczkę farszu, krawędzie posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto złożyć na pół, starannie zlepiając brzegi. Rogi gow gee posmarować roztrzepanym jajkiem i połączyć je, formując pierożek. To samo powtórzyć z pozostałymi kółkami ciasta i farszem.
W woku rozgrzać olej. Pierożki smażyć partiami w głębokim tłuszczu, aż się lekko zarumienią, odsączyć na papierowym ręczniku. 
Podawać natychmiast, z dodatkiem sosu chili.


Pikantna kaczka z chili  (składniki na 6 porcji)


3 piersi kaczki, bez skóry i kości (około 70dag)

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki roztrzepanego białka jajka
5 łyżek jasnego sosu sojowego
4 łyżki+ 2 szklanki oleju roślinnego
3 łyżki oleju arachidowego
2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
4 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
4 łyżki octu ryżowego
4 łyżki sosu ostrygowego1 łyżka ciemnego sosu sojowego
4 łyżki wody
1,5 łyżki drobno posiekanego korzenia świeżego imbiru
3/4 szklanki posiekanej dymki
5 świeżych czerwonych chili średniej wielkości, pokrojonych w cienkie paseczki
2 szklanki suchego ryżu jaśminowego

Kaczkę wypłukać pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w cienkie paseczki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z białkiem jajka, 3 łyżkami jasnego sosu sojowego  i 4 łyżkami oleju roślinnego. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojoną kaczkę, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.Ryż opłukać, włożyć do garnka, zalać 3 szklankami zimnej wody, szybko doprowadzić do wrzenia. Gdy się zagotuje, dodać łyżkę masła, posolić, przykryć. Gotować na małym ogniu 15 minut (nie mieszać i nie odkrywać). Zdjąć z gazu i odstawić na kolejne 10 minut (nadal nie odkrywać i nie mieszać).

W miseczce wymieszać olej arachidowy, mąkę kukurydzianą, wino ryżowe, ocet ryżowy, sos ostrygowy, ciemny sos sojowy, wodę i pozostałe 2 łyżki jasnego sosu sojowego. Odstawić.
W woku rozgrzać 2 szklanki oleju, wrzucić kaczkę wraz z marynatą i smażyć około 1 minuty. Wyjąć mięso z woka, przełożyć na ogrzany talerz, odstawić w ciepłe miejsce.
Z woka wylać prawie cały olej, zostawić około 3 łyżek, ponownie rozgrzać, dodać imbir i smażyć minutę. Z powrotem włożyć kaczkę do woka, dodać dymkę i chili, smażyć jeszcze 2 minuty.
Wlać sos, wymieszać i gotować jeszcze minutę, aż potrawa zrobi się bardzo gorąca.
Podawać z ryżem. :)


Kandyzowane banany (składniki na 6 porcji)



Banany:
4 banany
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1 litr oleju roślinnego
2 łyżeczki czarnych nasion sezamu

Syrop:

6 łyżek cukru
350ml wody
1 łyżka syropu słodowego

Banany obrać i pokroić w duże kawałki. Jajka ubić i wymieszać z mąką.

Cukier, syrop słodowy i wodę wymieszać, gotować na małym ogniu, aż syrop lekko zbrązowieje.
Gdy syrop jest już prawie gotowy, rozgrzać w woku olej. Kawałki bananów zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złotobrązowy kolor, osączyć na ręczniku papierowym.
Kawałki usmażonych bananów włożyć do syropu i dobrze wymieszać. Posypać nasionami sezamu. Podawać lekko przestudzone (ale nie całkiem zimne, bo syrop stwardnieje).

Chińskie ciasteczka z wróżbą (składniki na około 20 sztuk)


3 białka

60g cukru pudru
60g mąki
45g świeżego, roztopionego masła
karteczki z wróżbami

Piekarnik rozgrzać do 180*C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 3-4 kółka o średnicy 8cm.
Białka wlać do średniej miski i ubić na dość sztywną pianę. Do białek przesiać puder, wlać masło, dokładnie wymieszać, dodać mąkę, wymieszać na gładko. Odstawić na 15 minut.
Na każdy narysowany krąg wyłożyć 1,5 łyżeczki ciasta, rozprowadzić nożem do obrysu. Wstawić do piekarnika, piec 5 minut, aż brzegi ciasteczek się lekko zarumienią. Wyjąć blaszkę z pieca, szybkimi ruchami podważyć ciasteczka nożem o szerokim ostrzu, zdjąć z papieru.
Na każdym ciasteczku położyć karteczkę ze szczęśliwą wróżbą, ciasteczko złożyć na pół w półksiężyc, zagiąć na tępej krawędzi jakiegoś naczynia (szklanka, kieliszek, miseczka). Tak przygotowane ciasteczka najlepiej włożyć, do ostygnięcia, do zagłębień w formie do pieczenia mufinek. Dzięki temu ciasteczka zachowają swój kształt. :)

SMACZNEGO!!! :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz